torsdag 21 februari 2008

Om du bara ska läsa EN postapokalyptisk bokserie...


...Ska du läsa The Doomsday Warrior av Ryder Stacy. Jag har haft en postapokalyps- och efter katastrofen-period ett tag nu och Doomsday Warrior-böckerna har varit mina bästa vänner sedan i höstas. Vilken tur att det finns 19 stycken då (jag är uppe i nummer 7 nu).
De kom ut i mitten av 80-talet, så de innehåller allt det där smarriga de var så bra på då. Ni vet, galopperande paranoia, vettlös patriotism och vapenporr.
Hundra år efter det tredje världskriget har Sovjetimperiet sträckt ut sig över större delen av världen. Perverterade och maktgalna generaler styr med järnhand. Dessutom har strålningen efter atomkriget gett upphov till idel mutanter och tentakelförsedda monstrum som käkar upp människor i parti och minut. Det finns bara EN man som kan stå emot det hela. EN man som gett sig fan på att krossa ryssarna och de vardroppande kannibalerna.
Han heter Ted Rockson - The ultimate american.
Just det. Det är vad hans ärkefiender mumlar när de står i sina orkidéträdgårdar och planerar atomanfall.
"Damn you, Ted Rockson - The ultimate american!"
I en bok blir han tillfångatagen och förd till ryssland där han tvingas delta i moderna gladiatorspel medan kommunistpartiets elit ser på. Men han leder de andra gladiatorerna i en revolution och flyr. Strax därefter stöter han på ett gäng rebeller som alla är besatta av jazz och har byggt saxofoner som ger ifrån sig toner som kan spränga huvudet på folk. Med hjälp av dem förstör han hela jämra rysslands rymdmissilförsvar.
Boken därefter tar vid direkt när han tagit sig tillbaka till Amerika i ett stulet jetplan. Han kraschar och blir fångad av ett gäng amazonkvinnor som håller honom som sexslav. Och sådär håller det på (vad säger du NU då gosse, du som skrev det där på DN´s kultursida om folk som läste böcker för handlingens skull? Hä HÄÄÄ *RAAAP*)

Numera handlar postapokalyps mest om zombies eller Will Smith och hans hund. Jag passar på att plocka några billiga stofil-poäng här men visst var postapokalypsen bättre förr? När överlevarkillarna hade hockefrilla och pannband och nån slags robotarm? Och överlevartjejerna hade lila hår och pumps och sköt armborst? Och det alltid fanns nån "klok gubbe" i tovigt skägg som bodde i en lerig grotta men som på nåt vänster alltid pratade the queens english eftersom han var "lärd"?

Kanske är postapokalyspen så trälig idag eftersom det är alltför close to home nu när klimatet fått spatt och glaciärerna smälter. Men på 80-talet var vi ju lika övertygade om att svampmolnet kunde avteckna sig bortåt Partille-hållet precis närsomhelst som vi är om koldioxidens effekter idag. Postapkalypsen måste bli frän igen. Nån måste ta tag i det där. Kanske... jag?

9 kommentarer:

bortsprungen yxman sa...

Låter som en must-read om något! Var kan man hitta någon som kränger de där fantastiska böckerna?

Johan Wanloo sa...

Jag hittade mina första på antikvariat. Sen har jag fyllt på samlingen (som ingalunda är komplett) via Ebay.

Repoman sa...

Postapokalyps är grajjen!
Jag har alltid varit barnsligt förtjust i hela den genren (uttalas schanger, typ schlager).
Jag trodde när jag var yngre att apokalypsen berodde just på pannbanden och hockeyfrillorna.

johan sa...

Hehe, kul att du tar upp sån här go trashkultur Johan. Själv funderar jag att sätta mig ner och läsa lite i mina böcker i serien om De Överlevande. Speciellt de tidiga som handlar om Vandraren och hans jättepolare. Där finns hrrm "excentriska litterära kvaliteer" i mängd. Vandraren var så jävla hård att han lär ha haft hårstrån inne i ögonen.

Johan Wanloo sa...

De Överlevande blandade flera olika postapokalyps-serier varav Vandraren var en. Det finns åtminstone en SVENSK De Överlevande som utspelar sig i ett raserat Stockholm. Den är jag sugen på.

Ari Hansson sa...

De två svenska Överlevande-böckerna (berättelsen var uppdelad i två delar) var faktiskt rätt ok.
De finns faktiskt att bjuda på här:
http://www.tradera.com/DE_OVERLEVANDE_10_Tommy_Schinkler_DOMENS_DAG-auktion-58727044
http://www.tradera.com/DE_OVERLEVANDE_11_Tommy_Schinkler_RATTORNA-auktion-58727045

Ari sa...

Hmmm, nu kom inte hela url:erna med. Sök på Tommy Schinkler på Tradera, så ska ni hitta dem.

johan sa...

Den svenska boken (har inget minne av att det var två) i serien har jag läst, men jag tror inte att jag har den kvar tyvärr. Dock lästes den när man var som minst litteraturkritisk (minst 15 år sedan) så om den funkar nu det vete fan.

Repoman sa...

Se nu för fan till att bli först av de TUFFA serietecknarna att göra apokalypsserie, annars kommer Kellerman ta det segmentet: http://www.dn.se/content/1/c6/35/75/31/roc_20080226.gif