lördag 19 december 2009

Smygstart och julklappstips

Först var det rätt skönt. Att inte blogga alltså. Men den senaste tiden har jag känt ett stilla växande behov av att återigen 1) ANGÅ folk och 2) prata om mig SJÄLV. Regelbunden bloggering börjar som sagt först efter jul men en liten smygstart kan väl inte skada.
Som medarbetare på GT/Expressen kultursida blev jag ombedd att komma med tre julklappstips. De har gått i själva papperstidningen men inte lagts ut på nätet så då tar jag väl och gör det här istället:


Austin Williams. Crimson Orgy. Skräckroman
Två moraliskt bankrutta före detta porrfilmare tänker spela in tidernas blodigaste skräckfilm i en avlägsen bondhåla på 60-talet. Dom har knappt någon budget. Lokalbefolkningen jävlas med dem. Deras stjärna är alkoholist och den mentalt instabile kameramannen drabbas moraliska bryderier. Att skriva en såpass nervig skräckroman utan ett enda övernaturligt inslag är en bedrift.


Buck Rogers in the 25th Century: The Complete Newspaper Dailies, Vol. 1: 1929-1930. seriesamling
Buck Rogers var en av de första, och största, science fiction-serierna. Idag är det nåt av det mest konstiga man kan uppleva i serieväg. Rymdskeppen har gardiner. Hjälten kastar ut sig ett förargat "you silly duck" när han konfronterar den mustaschtvinnande skurken. Förmodligen var det hela föråldrat redan 1929. Samtidigt är det märkligt medryckande. Jag känner stor fascination blandat med känslan man får när nåt är "lite rart."


CD-skiva. Vilken som helst
Jag säger ingenting om "döende affärsmodeller" eller "nya medier". Jag säger bara att vi håller på att tappa en väldigt viktig del av musikupplevelsen och det är köpandets och ägandets glädje. En skiva är inte bara musiken som finns på den. Det är maffigheten man känner när man ser skivans rygg bredvid hundra, ja kanske tusentals, andra skivryggar i hyllan.

8 kommentarer:

malin sa...

Jag läste sista(?) Larson! i dag och deppade lite. En julklappsönskan är förstås att tidningen fortsätter under annat förlag. Men var kan man hitta dej i fortsättningen för att mätta någotslags behov av regelbundet läsande?

Johan Wanloo sa...

Jo det är sorgligt med Larsons nedläggning. Jag har gjort mina (hittils) livs bästa serier i den tidningen. Vad som händer härnäst tarvar nog en egen bloggpost men i all korthet: Jag fortsätter medverka i Ernie och ett par norska tidningar vad gäller regelrätta serietidningar. I övrigt ska jag illustrera mycket mer. Större bokprojekt är ocksp på g. Mer info sen.

Mathias sa...

Kul bloggen är tillbaka! Man kanske måste skaffa Ernie för att inte få abstinens efter dina serier, har alltid bläddrat fram till Wanloo-sektionen det första jag gjort när tidningen kommit. Kjell & Ivar. Lingonplockarföreningen. Lite smutsiga dragspelare. Livet blir mycket blekare utan detta. Väntar med spänning på vad som händer.

Anonym sa...

Va? Vad har jag missat? Lägger dom ned Larson?!

0,9 blandad körning sa...

Såvida inte Larson förbättrats radikalt de senaste åren (har inte orkat följa tidningen på bra länge), så är jag faktiskt bara glad att man lägger ner. En gång i tiden var tidningen riktigt bra och en pionjär inom humorseriegenren, men när innehållet med tiden kom att utgöras av 20% kvalité och 80% humorbefriat, betonggrått utfyllnadsskräp (Grimmy, Mafalda, Pooch Café, Foxtrot, Get Fuzzy, Madam & Eva, Opus, Pärlor för svin, Sigges lagun etc) så förstod man vartåt det barkade. Humor som inte får folk att skratta är, om man frågar mig, ingen bra humor.

Johan Wanloo sa...

Om du inte läst tidningen de senaste åren så har du missat att JAG varit med i den. Det är därför jag skriver om Larson hela tiden.

0,9 blandad körning sa...

Jo, så mycket visste jag... ;)

Biff Zongo sa...

Jag fick precis din tanke angående musik i julhelgen.
Jag gick igenom min svärfars skivsamling och hittade dansband, James Last och en massa sköna grejer från 70-talet.
Jag fick inte lust att lysstna på musiken då det mesta redan finns på spotify, men omslagen! Vilka grymma omslag det finns på vinyl.
Kolla in de här fantiska fynden:

http://dagbokinewyork.blogspot.com/2009/12/jag-hittade-guld-i-min-svarfars.html