onsdag 21 mars 2007

Sjaskig underhållning


Ovanstående skiss är inspirerad av boken "Bland strippor och fakirer" av Bo Sjökvist som jag läste ut igår kväll. Jag slukade den i två sittningar. Den handlar om de knäppskallar som underhöll folk på marknader mellan 30-70-talet på den svenska landsbygden. Eller knäppskallar föressten... I många fall var det här personer som inte hade mycket till val än att börja sticka nålar i kinderna, alternativt klä av sig, inför publik. Vad skulle de annars göra? När jag tänker efter är de lite som mig. Som sitter här och tecknar serier. JAG är den moderna tidens varitéartist. Jag är som dem. Jag sliter häcken av mig och riskerar min hälsa och missköter mina sociala plikter för att UNDERHÅLLA folk. Jag kan inget annat. Och precis som stripporna och ormtjusarna ses mina konster av en majoritet av omgivningen i bästa fall som slöseri med tid och i värsta fall som hjärndött slask. MEN DET SKITER VI I. FÖR VI HAR SHOWBUSINESS I BLODET! JAG OCH MINA BRÖDER UTE PÅ VÄGARNA!!!
I´M A COWBOY! ON A STEEL HORSE AAAH RAAAAH...
Jodå såatteee....
Boken rekommenderas alltså å det varmaste. Bo Sjökvist ligger också bakom den helt lysande dokumentärfilmen rufflarpredikanten Målle Lindberg som gick på TV nyligen.
Go go, Bo!

3 kommentarer:

A.R.Yngve sa...

Ack ja, forna tiders underhållare... vad blev det av dem?

Klart, nu för tiden finner man ofta dessa gycklare och deras ättlingar på YouTube, där de utför sina vilda "Jackass"-stunts eller bara gör sig till för kameran. Nytt medium, samma typer.

Slå vakt om din yrkesstolthet, Johan! Sverige behöver folk som dig för att bekämpa den svenska tråkigheten.

jacobsteel sa...

hmmm... nåt att tänka på... kör medborgarskolan fortfarande svärdsslukarkurser?

Svensson sa...

Målle Lindberg var förvisso en kuling, bra ton i den filmen, något svårfångat mänskligt med fulklädd månglare som ändå tycks ha något att säga, som har något slags substans... ja... ämne till en roman kanske...