onsdag 5 december 2007

Karl-AlfredJag är besatt av figuren som på svenska kallas för Karl-Alfred. Det har jag varit ända sedan jag var liten. Jag minns det som igår... Jag står utanför en biograf på avenyn i Göteborg och i en liten TV i skyltfönstret visas tecknade filmer med Karl-Alfred. Jag är kanske fem-sex. Min mamma pratar med nån bekant och jag SUGS in i den där TV-apparaten och bara glor. Det visades filmer med andra figurer också men vare sig Tom & Jerry eller Heckle & Jeckle har samma effekt på mig än idag som Karl-Alfred. Han är en av få seriefigurer som verkligen är ikonisk. För mig iallafall. Det ser så enkelt ut, som vilken storfotad skämtfigur som helst, men nör jag själv försöker teckna honom blir det typ som om Peter Bagges och David Liljemarks skelögda och bakfulla kärleksbarn varit framme. Karl-Alfred är som en hieroglyf eller ett kinesisk skrivtecken. Missar man på en milimeter på nåt ställe blir hela gubben off (som ni ser däruppe).
Fantagraphics ger ut snygga (men otympliga) reprintböcker. Köp och läs och upplev fritänkande vansinne från 1929 som fungerar än idag. Det här är serier från en tid när strippserietecknare var KUNGAR.

Och när vi ändå snackar om SAILORS... Här är en Tom of Finland-pastisch jag gjorde medan jag pratade i telefon tidigare idag...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Är du intresserad av julklappsetiketter med Karl-Alfred? Såg att de sålde sådana på Tiger för 20 kr.

Johan Wanloo sa...

Nej, det är lugnt.

Säg till om du hittar Tom of Finland-julklappsettiketter!

Repoman sa...

Snygg ToF-kopia, men jag tycker gott att du kunde slängt in en falukorv nånstans, för den där äkta basturökta känslan.

Anonym sa...

Ähum.. vad är Tom of Finland? Känns som de flesta Kapten Stofil-medarbetare är galna i detta, så därför måste jag veta vad det är!

Anonym sa...

Carl: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tom_of_Finland