onsdag 7 oktober 2009

Videokväll: It´s Alive - Appendix


Jag kom precis ihåg en grej som återknyter till det förra inlägget. En dag i slutet på 80-talet stod jag och vrakade bland filmerna på bensinmacken på Hönö. Ett par skulle också hyra film och hon höll just i It´s Alive lll: Island of the alive. Hon läste baksidestexten, fnyste ljudligt och sa den klassiska repliken "Hörmf, den verkar ju inte FÖR verklig!" samtidigt som hon ställde tillbaka filmen på hyllan.
Denna incident inspirerade mig många år senare till serien där ovan. I princip alla repliker är genuina och har verkligen yttrats så jag hörde dem. Gubben som valde krigsfilmer efter mängden krig i den och han som hyrde film efter längd är nästan egna kapitel i sig.

9 kommentarer:

Magnus Bark sa...

Vem behöver fiktion med den här verkligheten? Eller tvärtom, kanske.

Pidde sa...

Tonårstjejer som skriker "FAN, VA OVERKLIGT" efter att ha sett en sci fi/skräck/fantasy/superhjältefilm utsätts jag för nästan varje vecka.
När jag är ironisk och skriker "FAN, VA OVERKLIGT" säger de till mig "Jo, men ibland måste man ha lite FANTASI!"

Spamsamling sa...

Jag gillar personen som verkar kunna mäta krig.

Lemmy Caution sa...

Jag fäste mig vid rutan längst ner till vänster. Jag inser att den tyvärr måste vara sann.

Johan Wanloo sa...

Den ÄR sann. Det fanns en gubbe på min hemort som alltid hävdade att Borta med vinden var den bästa filmen för den var tre timmar lång. Han kunde gå omkring i videobutiken och SKÄLLA på folk för att de hyrde ANDRA filmer än borta med vinden.
"Lägg tilbaka den där! Borta med vinden kostar lika myclet och DEN ÄR TRE TIMMAR LÅNG MINSANN!"

Gillar din blogg fö, Lemmy!

Lemmy Caution sa...

Tack!
Det är skillnad på pulp och pulp, och Hank Janson hör till de bättre i genren. Seriens skapare Stephen D Frances kunde konsten att frammana gastkramande stämningar, om man accepterar premisserna med så många galna människor på samma plats samtidigt och att alla kvinnor är både välsvarvade och mentalt labila. Har du själv läst mycket Janson i dina dagar?

Johan Wanloo sa...

Jag har läst åtminstone någon av alla kioskdeckarserier men INTE nån Hank Janson är jag rädd. Detta måste jag ändra på pronto. Jag hyser ett stort intresse för allt som har med pulp, kioskdeckare och liknande.

Liv sa...

Jag skulle egentligen kommentera jättebra GT-grej idag, men det här förtjänar ju också ovationer!

Lemmy Caution sa...

En Janson finns faktiskt avbildad i förordet (eller var det ett efterord, har inte boken här?) till den senaste Karlakarlsboken. Ur din privata samling eller bara något fotografen letat fram som illustration?
Historien om Hank Janson rymmer ett intressant stycke nutidshistoria. De brittiska myndigheterna förföljde dessa obscena böcker och drev författaren i landsflykt! Stephen D Frances blev offer för en kampanj som till slut gjorde den brittiska censuren löjlig. Om det inte vore för Jansons martyrskap under femtiotalet hade britterna kanske inte fått läsa "Lady Chatterleys älskare" eller "Kräftans vändkrets under tidigt sextiotal.
För den intresserade kan jag varmt rekommendera Steve Hollands "The trials of Hank Janson" (2004) som bland mycket annat berättar om ovanstående.
Vore hur som helst kul att läsa vad du tycker när du lagt vantarna på ett ex, kanske i form av ett blogginlägg! Mer Hank Janson åt folket!