onsdag 28 mars 2012

Kristiina Kolehmainen 1956-2012

Kristiina Kolehmainen, grundare av Serieteket och initiativtagare till seriefestivalen SPX, har gått bort.
I somras åkte jag till Stockholm för att gå på ett möte. När det var avklarat hade jag några timmar att slå ihjäl innan tåget gick så jag bestämde mig för att besöka Serieteket. Det var inte speciellt mycket folk där just då och Kristiina bjöd på kaffe och vi småpratade. När jag kom hem sa jag till min sambo att "genom hela min karriär finns det nog inget som fått mig att känna mig så mycket som en big shot och VIP som när Kristiina bjöd på kaffe."
Jag kan inte nog poängtera vad seriefestivalen SPX har betytt för mig. Första gången jag var där 2009 var en närmast religiös upplevelse. Efter att ha varit en cynisk och trött dirty old pro i 20+ år kommer jag in i den där stora salen på Kulturhuset och inser för första gången KRAFTEN i det vi håller på med. Jag åkte därifrån inspirerad och fokuserad på ett sätt jag aldrig varit tidigare och den känslan sitter kvar fortfarande.
Döden suger. Låt oss prata om livet. Det här är vad Kristiina gjorde med sitt: Hon spred kunskap. Hon förmedlade passion. Hon tog bra saker och gjorde dem bättre. Hon samlade ihop och sträckte upp den skara osäkra konstnärssjälar och känsliga egon som utgör seriesverige.
Då levde man bra.

3 kommentarer:

Henrik Ö sa...

Fy fan vad fint skrivet.

Pia Nygren sa...

<3

Paul sa...

Mycket välformulerat, fick mig att tänka på de personer som vid olika tillfällen inspirerat, utvecklat, helat, utmanat och stött mig. En sak kan du vara säker på Johan, Kristina är stolt över dig när hon tittar ned från sin himmel.