måndag 18 maj 2009

Evenemangsstaden GöteborgJag bor i Göteborg, för er som inte redan visste det. Göteborgs politiker har diffusa idéer om att profilera den här staden som en "Evenemangs-stad".  Vad det betyder vet jag inte riktigt och jag är tveksam till att politikerna riktigt fått kläm på det själva. Vi har något som kallas för "Evenemangs-stråket" som är en sorglig liten cykelväg som sträcker sig förbi idrottshallen Scandinavium och den fulaste biograf som någonsin skådats, det grådassiga och deprimerande fuskbygget "Bergakungens sal". 
En annan manifestation av "Evenemangs-staden" är den årliga löptävlingen Göteborgsvarvet, en halv maraton som sträcker sig från Slottskogen, ut över Hisingen och tillbaka igen. Den gick i helgen. När de lokala medierna rapporterar om Göteborgsvarvet används ordet "Folkfest" närmast desperat i var och varannan mening. Folkfest för vem? Inte för mig iallafall. Jag har helt andra idéer om vad en "fest" är.  
Evenemangsstaden Göteborg... NOLL poäng!
Men gör bättre själv då!
Okej. En gång för säkert tio år sedan hade jag en helt makalöst maffig dröm. Jag minns alla detaljer och nyanser helt kristallklart än idag. Drömmen gick ut på följande: För piffa upp tillvaron i Göteborg lite hade man bestämt att, då och då, skjuta upp ENORMA klumpar med grönt slem. När som helst, helt utan förvarning, kunde en gigantisk grön slemklump dimpa ner varsomhelst i Göteborg. Allt eftersom dagarna gick intensifierades slembombardemanget och det hela kulminerade i att två enorma Godzilla-liknande monster (de var mekaniska och täckta med filt) skulle, till allmänhetens fröjd, SLÅSS med varandra i Göteborgs hamninlopp. Dessutom var William Shatner inhyrd att vara nån slags konfrencier under det hela.
DÄR har ni en folk-jävlarimig-fest!

13 kommentarer:

Malin sa...

Jag kan helt uppenbart alltså inte läsa den här bloggen på mitt jobb pga den muppstora omotiverat-gapskrattrisken. Slime!!!

Pidde sa...

...Men Göteborg BEHÖVER väl inga evenemang och folkfester? Gbg är ju liksom trevligt av sig själv! Nu verkar ju dessutom alla konstiga typer och alkisar försvunnit från Järntorget med omnejd, och filmfestivalen är inte lika äckligt proggig som förr. Och varifrån kommer alla söta flickor Gbg plötsligt är fullt av?
Däremot har Malmö blivit de konstiga typernas nya tillhåll. Här finns så mycket konstigt folk att jag blir direkt generad.
Fast du har ju rätt i att Bergakungens Sal är hemsk. Jag var där ju med Lloyd Kaufman och vi konstaterade båda att det såg ut som nåt från DDR.

Repoman sa...

Jag var i Göteborg över helgen och måste tillstå att evenemanget jag var på innehöll rikliga mängder Carlsberg.
Folkfest vet jag inte, men det var i alla fall inte folköl.

Max sa...

Du får inte glömma Göteborgskalaset. Gärna runt typ -97. Vad hände med öltält på avenyn och Arvingarna på heden?
Det var en folkfest i hästväg. En fet jävla svennebanan-folkfest.

Max sa...

Har förresten startat en egen blogg för få ett mer konkurrenskraftigt klimat i den Göteborgska serietecknar-blogg-branschen. Ta dig en titt Johan, du som är gammal i gäjmet.
http://maxgustafsonsblogg.blogspot.com/

Ari sa...

Japp, håller med om att Bergakungens sal är ful. Var där och såg Stephen Kings The Mist förra sommaren.

Johan Wanloo sa...

Malin: Muppgapskratt är vad jag är ute efter.

Pidde: Du har rätt. Göteborg behöver inga "folkfester". Det pågår en massa roligt. Men det fattar inte de gamla sportfånar och tjommiga seglare som styr staden. Så det blir Lisebergskaniner till vi spyr.

Max: Men Göteborgskalaset fortsätter väl ännu? Räkfrossa! Håkan! osv osv

Tjelsi sa...

Som landsförrädare (dvs, uppväxt göteborgare som numera bor i huvudstaden) måste jag säga att sen de bytte namn från Göteborgskalaset och flyttade ut skiten till hisingen har det bara gått utför... jag saknar't inte.

Jag har googlat sönder mig efter en av dina strippar. Om Darth vader var göteborgare...? Vart hittar jag den, finns den i din bok?

Johan Wanloo sa...

Nån sån har jag inte gjort. Jag har dock gjort en som heter "Allt blir roligare på Göteborgska" som (och nu skäms jag men jag har sovit 3 timmar i natt) jag TROR är med i senaste boken Åke Ninja & andra jävlar. Jag har ingen till hands just nu. I den finns en ond rymdkejsare med.

Max sa...

Förvisso, men inte i den sletna form som den var under 90-talet. ABF-band och avslagen mellanöl i partytälten ersattes med kvalitetsbokningar (ex. Håkan) och fin restaurangmat nånstans i början i 2000-talet.
Liksom inte roligt längre.

IllvilJa sa...

Men vänta nu... William Shatner skulle väl totaldöda känslan av episkt slagsmål? Tror mer på att anlita Arne Hegerfors, en RIKTIG kommentator!

Men vem är jag att recensera psykadeliska drömmar...

Anonym sa...

William Shatner! Åh! Uuuunderbart! Hans röst! Hans magiska magiska röst! Heeelt rätt val av kommentator till denna spektakulära tilldragelse <3

Möjligen kunde han ha Ryan Seacrest som side-kick...

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=ObREag0iN3s&feature=channel_page

inte godzilla men en ganska slemmig mask kommer upp från hamninloppet. trailern börjar runt 0.33

/Anders