onsdag 20 maj 2009

Jag tar över Karl-Alfred!


Nä, egentligen inte. Jag hade gärna gjort det eftersom Karl-Alfred är en av mina absoluta favoritfigurer någonsin, men riktigt så skoj ska vi tyvärr inte ha.
Däremot, sedan den 1:e Januari i år så är figuren Karl-Alfred (Popeye i original) public domain i europa eftersom det är 75 år sedan skaparen E.C Segar dog. Så det är i princip fritt fram för vem som helst att göra hur mycket Karl-Alfred-serier som helst. Inte kunde jag motstå ett sådant tillfälle. Min serie heter "Karl-Alfred & flykten från sliskpalatset" och utspelar sig EFTER KATASTROFEN! Det är Karl-Alfred och POSTAPOKALYPS. Det kan inte bli bättre. 
Serien är på fem sidor och kommer publiceras i ett av de sista skälvande numren av tidningen Larson. Exakt vilket meddelas senare.

12 kommentarer:

Jonas Slättung sa...

Faaan vad grymt! :-)
När händer detta Bamse? Sign me up, för då jävlar ska det knarkas i Skalmans verkstad!!!

Johan Wanloo sa...

2074 är det fritt fram. Vässa blyertspennorna redan nu vettja!

jacobsteel sa...

damn! gör rent hus med spenaten!

Johan Wanloo sa...

En intressant grej: Det gjordes aldrig nån större grej av spenat-ätandet i SERIEN Popeye. Det var hans favoritmat men det var inte mer än så. Det var i de tecknade filmerna han närmast fick SUPERKRAFTER av spenat. Jag har några avsnitt av radioserien från 40-talet och där är det nåt slags flingor han äter för att bli stark. I själva serien är han stark hela tiden. Så i MIN serie förekommer ingen spenat.

Repoman sa...

Det där var banne mig det finaste jag hört sen jag konfirmerade mig!

Ingen spenat? Vad ska föräldraföreningarna säga? Det kommer bli kaos på gatorna om ungarna fattar att man inte blir stark av spenat!

Pidde sa...

...Men ägs inte Karl-Alfred av nåt syndikat? Och det är ju inte 75 år sedan han den andre tecknaren dog; Bud eller vad han hette.
Häromåret pratades det om att Conan var i public domain eftersom det var 75 år sen Howard dog - men just Conan ägs ju av en svensk kille (med kontor i Larry Flynt-skrapan).
Förra året gav flera svenska förlag ut en rad Lovecraft-böcker. Men det är lite si och så med rättigheterna där, har jag förstått. Jag tror inte man kan ge ur "Re-Animator"-novellerna hur som helst.

Johan Wanloo sa...

Det där är as-snårigt. Men enligt de licens-experter vi snackat med så ÄR Karl-Alfred Public Domain i europa. Bud Sagendorf skapade inte serien så...
Men jag får inte använda mig av några karaktärer HAN skapade. Bara Segars figurer. Det är tex därför MIN Karl-Alfred har keps och inte ens sjömanshatt som ser ut som en pillerburk.

Sir-L sa...

Grymt!

När det gäller Lovecraft så var det senaste jag hörde (runt 1999) att den som ägde rättigheterna var AWOL. (Åtminstonde var det det vi fick omtalat för oss när vi gjorde en kortfilm på "From Beyond".)

Pidde sa...

...Då har alltså gatuköket Popeyes på Amerialsgatan gått och blivit lagligt! Fast som Jimmy påpekade, deras porträtt av Karl-Alfred har TVÅ ögon...
Förresten, i MAD-parodin från 50-talet äter Karl-Albert (hette han väl?) skitmycket spenat.

Ser i din Twittertjoflöjt till höger att du lyssnar på Basil Pouledoris Conan-soundtrack. Troligen det bästa soundtracket någonsin. Fråga Orvar! Frit över Basils minne!

Tjernberg sa...

Basil är grym! Och kanske framförallt för sitt arbete med Conanfilmen. Annars är John Williams högt aktad också faktiskt.

Jimmy Wallin sa...

Fan, Jag och Claes Reimerthi snackade om att göra en svensk Karl-Alfred och så hinner du före. Hur som helst så ser det väldigt trevligt ut.

Anonym sa...

楓采,荷蘭村,亞士頓,湖水岸,水月雅緻,風緻主題,城市水棧,麗緹,簡愛,沐蘭,悅豪,高登,四季,愛莉園,微風,楓采,紅樓,麗景,七星,歐悅,楓采,桂冠,震點樂,歐悅,微風,沐夏,遊桐花,101,真善美,長青,港賓,甜蜜蜜,百老匯,箱根,碧雲天,采舍,涵碧園,愛情海,楓林,悅萊,花園,喜來登,春風,楓采時尚,麗緹,谷關明,圓緣,夢田,亞曼尼,花鄉,璽朵,允頌,春風,河堤,綠驛,御宿,激點,布拉格,青森,凱撒,柏克,國妃鷹堡,長興,花嫁情境,威尼斯,峇里島,日光花園,四季,春天,伊甸風情