onsdag 11 mars 2009

Din lögnaktige gubbjävel!


Ett av mina återkommande brödjobb är att illustrera insändare i GT/Expressen. Ovanstående publicerades för några månader sen. Det var en gammal gubbe som skrivit en typisk paranoid , fördömande och självberömmande gammal gubbe-insändare om hur unga människor är otacksamma nuförtiden och förr fick man minsann kämpa och streta blarr blarghabla. Ni vet grejen. Man har hört samma sak tusen gånger. Det är nästan BORTOM att vara en kliché. Men grejen var att den här gubben dessutom uppebarligen LJÖG. Han beskrev hur det ibland kunde vara 35 grader kallt på vintrarna i Göteborg när han var ung och hur han och hans femton syskon låg och huttrade i en pytteliten lägenhet där termometern visade på tio minus. Och minsann INTE KLAGADE.
För det första har det ALDRIG varit 35 grader minus i Göteborg. Och om han nu genom något slags medicinskt under hade femton syskon så borde den pyttelilla lägenheten vara KOKHET om de alla trängdes där samtidigt.
Jag blev så irriterad över självgoda gamlingar i allmänhet och den lögnaktige insändarskribenten i synnnerhet att jag inte kunde låta bli att driva med honom i själva teckningen.

12 kommentarer:

JennyB sa...

I salute you, good sir!

Anonym sa...

Precis den typen av teckningar gillar jag bäst av de du gör. En skitarg gubbe som står och skäller om dinosaurier och någon som tittar oförstående på honom. Du förtjänar en semla och en kaffe idag, vare sig det är metall eller inte.

Anonym sa...

Hehehe jävligt bra..

Anonym sa...

Hoppas nu gubben i sig läste artikeln och förstod att illustrationen var ett hån mot honom.

Har en äcklig, krypande känsla, om att han lutade sig tillbaka i sin knarrande skinnfåtölj medans han stoppade sin pipa och nickade självbelåtet inhalerandes första blosset, troendes om att ALLA helt sonika håller med honom i hans s.k "iaktagande".

Anonym sa...

Snyggt jobbat!

Max sa...

Sköjigt!

Finns inget roligare än "dagens ungdom borde veta hut"-gubbar.

Gjorde själv en serie i detta ämne för ett tag sedan...
Kolla här

Anonym sa...

Sådana insändare påminner mej hela tiden om monty python's sketchen där alla ljuger om hur hemsk deras barndom var.

Jonas Slättung sa...

"Vi som byggde Sverige" har ju krattat för att ni slappa 60-, 70-, 80- och 90-talister ska kunna leva i den överdådiga lyxtillvaro ni alla gör.
Själv är jag född 1832, har varit med i alla krig i hela världen, fött 27 barn (trots att jag är man - det ni!), ätit 15 av dem och dessutom jobbat 700% i mitt av egen hand uppbyggda vitvaruföretag i Strömstad.
Tack, Johan!

Anonym sa...

Just det, Du byggde den själv av taljkottar och smågrus som du hittat i dina skor. Säjer man detta till dagens ungdomar så tror dom inte på en. Fy skäms

Biff Zongo sa...

"Vi som byggde Sverige" LOL :-)

Samuel sa...

Har man jobbat hela livet och betalat skatt har man rätt att vara en lögnaktig gubbjävel. Man har liksom förtjänat det, och det är ett stort nöje att få äran att bli tillrättavisad av en sådan.

Anonym sa...

Under första halvan av 1940-talet hände det att temperaturen under nån vinter smög ner till -40 även här i Götet.